
8 قانون طلایی در طراحی رابط کاربری
طبق گزارش Intechnic، آژانس جهانی طراحی وب و طراحی UX، 79 درصد از کاربران فضای وب بلافاصله پس از مواجهه با سایتی که UX و UI را دوست ندارند، آن را ترک می کنند!
بنابراین فرقی نمی کند که یک محصول را طراحی کنید یا یک رابط کاربری برنامه را طراحی کنید. دانستن یک سری قوانین ثابت و طلایی مسیر طراحی شما را تغییر می دهد.
در این مقاله از وبلاگ وب سیما با 8 قانون طلایی از بن شاندرمن، استاد علوم کامپیوتر دانشگاه مریلند آمریکا که در زمینه تعامل انسان و کامپیوتر فعالیت می کند، آشنا می شویم. با ما همراه باشید تا با رعایت 8 نکته ساده اما کاربردی جرقه ای در تعامل خود با کاربرانتان ایجاد کنید.
قانون اول؛ یکپارچه و مستقیم باشید
رنگها، فونتها، تصاویر، راهنماها، و جملات کوتاه و بلند را در سراسر سایت و سایر عوامل حواسپرتی در نظر بگیرید. در دنیایی پر از هیجان و رنگ های مختلف و پر از اعمال جذاب اما هیجان انگیز، زمانی برای فکر و انتخاب وجود ندارد. در چنین مواقعی کاربر بازگشت به مکان امن خود را انتخاب می کند. صفحه نتایج گوگل جایی که سر و صدا نیست!
استفاده از پالت رنگی شفاف، فونت استاندارد، سیستم ناوبری واضح و حفظ هارمونی در طراحی رابط کاربری اولین چیزی است که در طراحی وب سایت، محصول یا اپلیکیشن باید به آن توجه کرد. طراحی جذاب نه تنها حس رضایت کاربر را افزایش می دهد، بلکه تمایل او را برای ماندن و مرور صفحات وب سایت ما در وهله اول افزایش می دهد.
قانون دوم؛ میانبرها را دست کم نگیرید
دنیای خسته کننده ای را بدون CTRL + C و CTRL + V تصور کنید! میانبرها نقش کلیدی در ایجاد یک تجربه کاربری موفق دارند. هر چقدر هم که سایت یا محصول شما ساده و در دسترس باشد، بدون میانبر نمی توانید راحتی دلخواه را در اختیار کاربر قرار دهید.
تعبیه دستورات برای ساده سازی حرکت کاربر در سایت یا اپلیکیشن، این امکان را برای کاربر فراهم می کند تا عملکردها و قابلیت های سایت و اپلیکیشن را عمیق تر کند.
نیازهای مشتری و کاربر را بشناسید و بدون اتلاف وقت آنها را به مقصد مورد نظر هدایت کنید.
قانون سوم؛ ارائه بازخورد آموزنده
هرگز از راهنمایی کاربران خود غافل نشوید. نکات کوتاه می تواند استفاده از امکانات مختلف سایت را برای کاربران آسان تر کند.
به عنوان مثال، در هنگام انتخاب رمز عبور، هر سایتی ممکن است شرایط خاص خود را داشته باشد. رمزهای عبور قابل قبول برای وب سایت های مختلف می تواند کوچک یا اصلی یا کوچک باشد. جملات کوتاهی که این ویژگی های خاص را به کاربران اعلام می کند می تواند آنها را گیج کند.
قانون چهارم؛ کاربران خود را حدس نزنید
تصور کنید که در یک مسابقه دو نفره هستید و با فاصله زیادی از سایر شرکت کنندگان به انتهای خط مسابقه می رسید. در حال حاضر منتظر چه چیزی هستید؟ بنری به گردن شما آویزان خواهد شد تا پیروزی را به شما تبریک بگوید، دست ها و فریادهای تماشاگران و حتی شاید تاج گلی که علامت زده اید.
حال در چنین شرایطی اگر از خط پایان عبور کنیم و جز سکوت چیزی نشنویم، نه تنها به پیروزی خود شک می کنیم، حتی ممکن است به درستی مسیری که از آن فرار کرده ایم نیز شک کنیم.
بیایید دونده شاد را با کاربری جایگزین کنیم که می خواهد در سایت ما کار کند. کاربر فضای وب مانند یک رانر باید پس از اقداماتی مانند ثبت نام در سایت یا خرید از سایت با پیامی مواجه شود که پایان کار را نشان می دهد.
با اعلام تکمیل فرآیند عملیاتی به کاربر، نه تنها فرصت ارزیابی و تشکر از او را فراهم می کنید، بلکه کاربر را برای شروع یک فرآیند جدید آماده و راهنمایی می کنید.
بنابراین پیشنهاد می کنیم کاربران خود را برای رسیدن به خط پایان سردرگم نکنید و قبل از رسیدن به مرحله سردرگمی و اضطراب با صفحه یا پیامک جدید پایان عملیات را اعلام کنید.
قانون پنجم؛ راه حل های عیب یابی ساده را به خاطر بسپارید
خطای به یاد ماندنی ویندوز XP را به خاطر دارید؟ صفحه تاریکی متشکل از اعداد و کدهایی که حتی معنی آنها را نمی دانستیم. قبل از این اشتباه نامفهوم، تنها راه نگه داشتن کلید esc بود که همه ما در یک قانون نانوشته از آن استفاده می کردیم و به شکل جالبی به نتیجه می رسیدیم!
اما با مشخص شدن معنای تجربه کاربری، اشتباهات برای کاربران مختلف قابل درک تر و حتی گاهی خلاقانه تر شد.
اگرچه ممکن است صفحات و پیام های خطا در نگاه اول چندان مهم به نظر نرسند، اما همچنان می توانند نقش بسیار مهمی در تجربه کاربری داشته باشند. بدترین کاری که می توانید انجام دهید این است که صفحات خطا یا پیام ها را به یک زبان رمزگذاری شده تخصصی نمایش دهید. در این صورت کاربر نه تنها متوجه مشکل نمی شود، بلکه راه حل مناسبی نیز برای آن پیدا نخواهد کرد.
قانون ششم؛ کاربران را با «شروع از صفر» تنبیه نکنید!
هنگام طراحی رابط کاربری، ابتدا سعی کنید با هدف قرار دادن صحیح کاربر، خطاها را به حداقل برسانید. با این حال، این جمله نباید باعث شود کاربر را بترسانید که اشتباه نکند!
فرض کنید شما یک کاربر سایت هستید و پس از صرف چند دقیقه برای پر کردن یک فرم چند صفحه ای، به یاد داشته باشید که به طور تصادفی برخی از اطلاعات را اشتباه وارد کرده اید. اگر سایت یا برنامه ای که استفاده می کنیم رابط کاربری مناسبی نداشته باشد، ممکن است با خطایی مواجه شویم که ما را مجبور به پر کردن مجدد فرم ها کند. در صفحه اول است! احتمالاً می توانید تصور کنید که این وضعیت چقدر می تواند آزار دهنده و خسته کننده باشد.
اشنایدرمن در کتاب خود توضیح می دهد: «توجه به قانون ششم، اضطراب مصرف کننده را کاهش می دهد. زیرا می دانند که اشتباهات قابل جبران است. به همین دلیل است که آنها حتی تشویق می شوند گزینه های ناآشنا را بررسی کنند.
پس بهتر است به کاربران خود اجازه دهید به صفحات بازگردند و به راحتی اشتباهات خود را اصلاح کنند. بدون نیاز به شروع دوباره
یکی از بهترین نمونه های این گزینه گزینه Undo و دسترسی به سابقه فعالیت در برنامه های Adobe است. تصور کنید یک پوستر در فتوشاپ طراحی می کنید. بخش History این ابزار محبوب به ما این امکان را می دهد که بدون نگرانی از دست دادن اطلاعات خود و در صورت لزوم، به چند حرکت قبلی برگردیم.
قانون 7؛ کنترل را به کاربر بدهید
کاربران با تجربه به شدت مایلند هنگام مدیریت یک محیط جدید نسبت به فضا احساس مسئولیت کنند و خودشان کنترل آن را در دست بگیرند. اشنایدرمن می گوید: «مصرف کنندگان نمی خواهند غافلگیر شوند یا رفتار آشنای خود را تغییر دهند. آنها از دشواری دریافت اطلاعات حیاتی، ناتوانی در دستیابی به نتایجی که می خواهند و مجموعه آزاردهنده ورود مجدد اطلاعات بارها و بارها متنفر خواهند شد!
هنگام طراحی رابط کاربری بهتر است مسیر را به گونه ای تنظیم کنید که کاربر احساس کند کنترل اوضاع را در دست دارد و مسیر برایش از قبل نوشته نشده باشد.
یکی از بهترین و موفق ترین نمونه های ایجاد حس کنترل برای کاربر، پیام های لاگین مایکروسافت آفیس است. پس از فشار دادن دکمه Exit یا Cross برای خروج، سیستم از شما می پرسد که آیا می خواهید بدون ذخیره کار از صفحه خارج شوید. این نه تنها باعث می شود کاربر احساس کنترل کند، بلکه تضمین می کند که در صورت خروج تصادفی، زحمات او هدر نخواهد رفت.
آخرین قانون؛ روی حافظه کوتاه مدت کاربر اصرار نکنید
به گزارش خبرنگار Live Science، فرقی نمی کند خیلی باهوش باشید یا سطح هوشی معمولی داشته باشید. هر بار که اطلاعات را ذخیره می کنید، حافظه کاری شما دارای محدودیت 3 تا 4 است. این بدان معناست که ما به عنوان طراحان رابط کاربری باید تا حد امکان بار کاربران را از بار به خاطر سپردن اطلاعات مختلف راحت کنیم.
اما چگونه
برای اینکه دیدگاه شاندرمن واضح تر شود، با چند مثال ساده وارد این موضوع می شویم.
آیا تا به حال از شما خواسته شده است که هر بار که به وب سایت مورد علاقه خود مراجعه می کنید، اطلاعات کاربری خود را دریافت کنید؟ معمولا دردسر ورود اطلاعات باعث می شود کاربر از حضورش در سایت پشیمان شود و در نهایت آن را ترک کند.
کاربران را مجبور نکنید که هر بار که از وب سایت شما خرید می کنند، اطلاعات شخصی خود را دوباره وارد کنند، یا هر بار که از وب سایت شما بازدید می کنند آدرس ایمیل و نام خود را دوباره وارد کنید. البته قانون حافظه کوتاه مدت محدود به اطلاعات حساب کاربری نیست و به هر نحوی می تواند جای خود را در طراحی شما پیدا کند.
یکی از جالب ترین راه ها برای مقابله با این نقص انسانی، تصمیم اپل در مورد گوشی های هوشمند خود است. اگر هنوز آیکون های تلفن همراه خود را جابجا نکرده اید، سه یا چهار آیکون اصلی را در صفحه اصلی، پیامک، گالری و دوربین خواهید دید (این آیکون ها ممکن است متفاوت باشند).
چیدمان این آیکون ها بر اساس همان اصل به خاطر سپردن سه یا چهار چیز به طور همزمان است که با هوشمندی اپل آغاز شد و اکنون تقریباً در تمامی گوشی های موبایل اندروید و iOS به صورت پیش فرض قابل مشاهده است.
پس سعی کنید اطلاعات مختصر و هوشمندانه ای ارائه دهید که در ذهن مخاطبانتان بماند!
برای برقراری روابط دوستانه، صمیمی و انسانی تلاش کنید!
در این مقاله از وبلاگ وبسیما ۸ قانون طلایی را از بن اشنایدرمن یاد گرفتیم. هرچه بیشتر در مورد اصول طراحی UI و UX مطالعه کنیم، بیشتر به همان اصل اولیه باز می گردیم. راحتی و دسترسی کاربر را در اولویت قرار دهید.
آیا این 8 قانون طلایی اشنایدرمن برای شما مفید بود؟ از شما دعوت می کنیم نظرات و سوالات خود را در بخش پرسش و پاسخ این مقاله بنویسید.
نوشتن 8 قانون طلایی در طراحی رابط کاربری اولین بار در وب سیما پدیدار شد.